I jämförelse med andra länder i världen och Europa så har svenskar bra tänder och vi har en bra kunskap om hur man sköter om dessa. Trots detta så finns det saker att göra. För första gången på flera år så visar det sig nämligen att tänderna hos barn blivit sämre – detta enligt en färsk rapport från tandläkare i- och omkring Stockholm. Hur ska man kunna vända den negativa spiralen?
Det kanske inte är alarmerande. Som sagt, Sverige och svenskar har fortfarande bra tänder. Men, då det handlar om barn så finns det problem och detta då tandproblem i tidig ålder ofta följer med in i vuxenlivet – fel vanor har också en förmåga att implementeras hos följande generationer. Barn ser hur vuxna gör – borstar man som vuxen sina tänder så föder detta en tanke hos barnen som också vill göra samma sak. Det är faktiskt en viktig del i munhälsan (och allt annat).
Det som oroar allra mest är att man kan se denna rapport ur ett klassperspektiv. Tandläkare i rikare områden i Stockholm ser inga större problem och inga skillnader hos sina unga patienter; där är tänderna lika fina och i lika gott skick som de alltid har varit. I fattigare områden emellertid; det är där kvaliteten på tänderna sjunkit som allra mest. Ser man detta ur ett samhällsperspektiv så är det också där man måste rikta insatserna. Insatser i form av information, konkret utbildning samt tydlighet kring matvanor – både vad och hur man äter – och gärna genom en samlad aktion från tandläkare och skola.
Det kanske kostar pengar initialt, men det är något som på sikt kan leda till lägre kostnader för alla. Dåliga tänder i vuxen ålder kan leda till följdsjukdomar som exempelvis cancer. Dessa kostar hela samhället pengar.
Brist på tandläkare är ett annat problem
Sämre tänder hos barn är ett problem och den rapport från tandläkare hämtades från Stockholm. Där må det problemet finnas, men i Stockholm har man å andra sidan det lite bättre förspänt rörande andra saker inom tandvård än i övriga delar av landet. I mindre städer och i framförallt Norrland så är det nämligen inte säkert att man kan komma i kontakt med en tandläkare utan att tvingas åk ai flertalet mil.
En akut tandskada där kan således innebära ett större problem än i Stockholm – där man bara bokar en tid och där de flesta mottagningar också erbjuder speciella tider där en akut tandläkare tar emot med kort varsel. I Stockholm finns en tydlig konkurrens mellan tandläkare – i andra delar av Sverige finns det ingen konkurrens överhuvudtaget.
Det påverkar dels vården och bristen på sådan och dels så innebär det högre priser. En tandläkare sätter sina egna priser och finns det ingen konkurrens – men en hög efterfrågan – så kan man också salta notan. Vad är alternativet för patienten? Här måste man arbeta fram en lösning som kan fördela våra svenska tandläkare över hela Sverige. Vi har all förståelse för att Stockholm är en attraktiv stad att bo i, men sett ur en karriär-aspekt så kanske en mindre stad är en bättre lösning. Läs mer om modern tandvård hos https://solnadental.se.