Motion och träning

När du har skadat knät

När du har skadat knät

Hur många skadade knän finns det inte? Knän är extra känsliga för vridningar, felaktiga belastningar och övervikt. Har man endast några kilon för mycket, som knäna ska bära, är det lätt hänt att de skadas. I värsta fall drabbas man av artros och man får väldigt ont av att röra sig. Även de som inte är överviktiga kan hur lätt som helst drabbas av knäskador. Det är mycket vanligt. Som tur är, finns det hjälp att få.

Gå till läkaren även vid en liten knäskada

För det första bör du ta kontakt för att komma i kontakt med en läkare som kan sända dig till en röntgen som tar bilder av knät och kan se om ben eller senor har gått av, eller på annat sätt skadats. Därefter bör du ta kontakt med en specialist på knäskador. Särskilt om du få en snabb och relevant behandling. Det som en specialist på knäskador kan göra är helt andra saker än vad en doktor i allmän medicin klarar av – det är dem du träffar på en vanlig vårdcentral. Detta är vad en specialist på knäskador kan göra för dig.

Olika behandlingar för knäskador

  1. Diadynamisk ström – detta är en terapi som går ut på att man för in el i kroppen. Det som den låga strömmen för är att den kan öka blodgenomströmningen i knät. Ofta beror blåmärken och svullnader på att blodet inte flödar i knät, utan stoppas upp på grund av skadan. Det är oftast det som gör ont när man har skadat knät.
  2. Laserbehandling – om specialisten på knäskador anser att det är nödvändigt kan man även använda sig av laserbehandling som ökar celldelningen i kroppen och knät. Det påskyndar då rehabiliteringen och hämmar inflammationen.
  3. Skanlab-behandling – även detta är en låg ström som man för in i kroppen. Den ger en värmeökning i bindväv och muskler, ökar genomblödningen och elasticiteten.
  4. Kinesiotape – detta påverkar aktiveringen av kroppens egen neurologiska system och cirkulationsomlopp.
  5. Dry needling – detta är en behandlingsform där man använder nålar för att komma in i musklerna och behandla områden långt inne i kroppen. Nålarna kan till exempel lösa upp knutar i musklerna som orsakar smärta. Det är inte akupunktur.
  6. Naprapat-behandling – man kan få massage av en naprapat, som är expert på muskler. En naprapat kan mjuka upp drabbade muskler och få senor att läka på rätt sätt.
  7. Adekvat träningsprogram – till sist behöver man ett träningsprogram som fokuserar just på din knäskada och hur du kan träna omgivande muskler så att du inte skadar knät igen.