Okategoriserade

Tips för bra tandvård

Tips för bra tandvård

För den som tycker att det är onödigt att gå till tandläkare, kanske man hellre vill satsa på att själv ta hand om sina tänder. Man kan komma ganska långt på att själv sköta om sina tänder, men tyvärr måste man ändå gå till en tandläkare då och då. Man kan få andra skador på sina tänder, än hål av kariesangrepp. Det är bra att ta hand om sina tänder. Här ger vi några användbara tips.

Borsta tänder varje dag

Genom att borsta tänderna varje morgon och kväll kommer man mycket långt. Maten som vi äter har oväntat mycket socker i sig. Bara man tar en smörgås med skinka på, får man i sig socker. Både smörgåsskinkan och brödet innehåller socker, om man nu inte råkar slakta grisen själv och bakar brödet. Då kan man slippa sockret. Det är sockret i maten som är boven och som gör att man måste borsta tänderna morgon och kväll för att slippa hål.

Rengör mun och tunga

Det är inte bara tänderna som blir smutsiga, även resten av munnen och framför allt tungan blir det av maten som vi äter. Bakterier kan frodas på fler ställen i munnen än på tänderna. Vill man få en ren mun, till exempel till natten, är det viktigt att ha en ren mun. Det får man genom att skölja munnen med fluor och att skrapa tungan när man borstar tänderna.

Använd fluortablett

Mellan målen kan man låta en fluortablett smälta i munnen, alternativt skölja munnen med fluorskölj. På så sätt får man en bra balans i munnen och inte för sur miljö i den, som är en grogrund för bakterier. Det är inte bra för tänderna att man borstar dem mer än två gånger om dagen, för tandköttet blir skadat av för mycket tandborstning.

Gå till tandläkare

Till sist, gå regelbundet till en tandläkare. Man kan faktiskt få fler skador i munnen än av hål och kariesangrepp. Och får man skador i munnen är det egentligen bara en tandläkare som kan åtgärda. Dessutom kan man faktiskt få hål i tänderna som inte syns utanpå. Det är därför som man röntgar tänderna för att upptäcka hål som inte syns när man bara tittar på tänderna utanpå dem. Läs mer här om tandläkare i Stockholm som man kan anlita.