Okategoriserade

Så tränar du ögonen för bättre syn

Så tränar du ögonen för bättre syn

Visste du att dina trötta ögon behöver lite gympa för att piggas upp? Det är alltid bra för slappna av ögonen, särskild om du sitter vid datorn flera timmar om dagen. Hur kan man då göra detta?

Nästan varannan person upplever att det klias och ögonen blir röda efter många timmars arbete framför skärmen eller långtids bilkörning i stark solljus. Ansträngda ögon kan ge huvudvärk i värsta fall. Vi ger dig några hälsosamma tips här nedan för att komma igång och träna lite.

Fem snabba övningar för dina ögon.

Skapa mörker med dina handflator. Sitt stilla på en bekväm stol och lägga dina handflator över ögonen och stäng så att det blir helt mörkt i ett part minuter. Andas lugnt. Det hjälper att slappna av ögonen. Massera dina ögonhål: Använd tummarna och gör mjuka cirkelrörelser, börja med näsryggen och runt till ögonlockens yttre kant. Det ger en mycket avslappnande känsla. Titta i alla riktningar: Sitt bekvämt och ha ditt huvud fixerad i rakläge. Rör på ögonen först åt vänster och stanna där i två sekunder, sedan åt höger samma sak. Upprepa och titta sedan även uppåt och nedåt i två sekunder.

Du kan även göra en övning för att förhindra att dina ögon blir torra och röda. Då ska man jobba med ögonlocken: Håll ditt huvud rakt, slappna av i ansiktsmusklerna. Öppna och stäng ögonlocken minst 20 gånger på rad. Det stimulerar smörjningen av ögonen. Det finns även fokuseringsövningar. Övningen tränar dina ögonmuskler och hjälper dig att fokusera på olika föremål som är på olika avstånd. Ta en färgglad penna eller spritpenna, sträck ut din arm när du håller i pennan rakt upp framför ögonen. Fokusera växelvis på din nästipp och pennan i din hand, samt två till föremål längre bort i samma rum. Vila din blick på varje föremål i ett par sekunder. Arbeta med övningen under en minut. Slutligen fokusera blicken bortom alla föremål.

Trägen vinner alltid

Om man tränar i minst fem minuter varje dag så kan man få mycket goda resultat. Vissa säger till och med att det går att bota några brytningsfel, om man har rätt teknik och tålamod. Optiker och ögonläkare är inte helt överens om att man kan bota brytningsfel utan att använda glasögon. Man får ta det med en nypa salt. Givetvis får man göra kontroller hos optikern om man har några synproblem innan man ger sig på att göra ögonövningar.