Okategoriserade

Viktigt att se upp för fästingbett

Viktigt att se upp för fästingbett

Lyckan är stor när sommaren kommer och solen värmer på vinterbleka kroppar. Men det finns saker som man måste vara lite extra uppmärksam på under sommarmånaderna. Särskilt om man har djur.

Det är så lätt att få in fästingar i hemmet efter en promenad med hunden. Eller att katten tar med dem hem efter att ha jagat i snårig terräng. De små djuren följer med in. Ramlar av sitt värddjur och hamnar i soffan. Utan att man vet ordet av det så sitter de som fastskruvade i huden och suger blod. Befinner man sig i områden där det finns mycket fästingar bör man vara extra uppmärksam. Har man tur så tar man dem innan de biter sig fast. Det finns olika tankar om hur man tar bort fästingar men det bästa är att använda en pincett, ta tag så nära huden som möjligt och sedan dra rakt ut. Fästingar finns på ett utbrett område men de som verkar klarat sig bäst ifrån dem än så länge är Norrbotten, västerbotten, västernorrland och jämtland. Men i övriga delar av sverige har fästingbett rapporterats. Går man utanför sveriges gränser så har fall rapporterats i Norge och Danmark samt stora delar av centraleuropa. Så det finns all anledning att vara noggrann med att kontrollera huden, särskilt om det är en fuktig och skuggig miljö, samt i lövskog med tät undervegetation.

Håll koll på bettet

Efter att man tagit bort fästingen är det viktigt att tvätta med desinfektionsmedel. Under de närmaste veckorna bör man hålla koll så att det inte uppstår en rodnad på platsen för bettet Ibland följt av feber, huvudvärk och andra symtom. Det kan nämligen innebära att man blivit smittad av ett TBE virus. För de flesta så innebär det att man får influensaliknande symtom som går över efter en kort tids sjukdom. Men för ca. 3% av de som blir smittade sprids viruset till hjärnan. Fästingöverförd hjärnhinneinflammation. Man får hög feber, illamående och kräkningar mm. Tillståndet kan bli mycket allvarligt och kan i fåtal fall leda till döden. Det finns inget botemedel mot TBE- viruset och de som drabbas kan få livslånga problem med huvudvärk, sömnstörningar, hörselnedsättning och balanssvårigheter. Man tar blodprov och ryggmärgsvätska för att ställa diagnos. Det enda sättet att skydda sig mot viruset är att vaccinera sig, och för att vara på den säkra sidan ska man vaccinera sig tidigt på våren som möjligt då man kan bli biten så tidigt som i April och så sent som oktober.

Hur kan man skydda sig mot TBE

För det första genom att vidta försiktighetsåtgärder när det gäller att gå igenom hela kroppen om man vistats i områden där det kan finnas fästingar. Han man husdjur kan man ge dem tabletter som fästingarna inte tål, då dör de inom några timmar. Det finns medel som sprids i underhudsfettet på djuren efter att det applicerats på en punkt på djuret och så finns givetvis fästinghalsbandet. Genom att skydda husdjuren skyddar man även sig själv och familjen från fästingbett. Brukar man vistas i fästingtäta områden och vet att det lilla djuret har en förmåga att hitta dig oavsett hur du gör. Ja då är vaccinering absolut nödvändigt, även om det är bra att göra hur som helst. Det är skönt att slippa oroa sig för dessa småkryp hela tiden. Vaccinationen tas i tre olika steg. Första doserna tas med en månads mellanrum medans den sista tas ca ett år senare. Efter att ha gjort grund vaccineringarna behöver man fylla på ungefär vart femte år då effekten avtar med tiden. Skulle man ha passerat 50 års ålder behövs fyra doser istället för tre.

Mer info om fästingvaccin