Folkhälsa

Är det dags att ta vaccin?

Är det dags att ta vaccin?

Ska du resa? Eller vill du vaccinera dig mot säsongsinfluensa? Behöver du komplettera vaccin? Det finns olika skäl att ta vaccin, oavsett vilket kan du ta kontakt med vaccinationscentrum.

Om du söker vaccin i Göteborg finns det drop in-mottagningar där du kan få rådgivning och vaccin. Du kan få hjälp med antikroppstest om du misstänker att haft Covid-19. Känner du att du skulle behöva ett skydd för säsongsinfluensa kan du få influensavaccin.

Förutom vaccin för vuxna kan man komplettera vaccin för barn, om ditt barn skulle ha missat något av de vanligaste vaccinen mot olika barnsjukdomar. Vissa vaccin kan man också behöva komplettera efter en tid för att få fullgott skydd.

Ska du ut och resa i världen eller vara ute i skog och mark?

Beroende på var i världen du ska, kan det behövas ett antal vaccin för att du ska få ett skydd mot sjukdomar i respektive land. Det kan vara sjukdomar som inte förekommer i Sverige, men som i andra delar av världen fortfarande finns och kan spridas via mat och dricksvatten.

Är du en person som vistas mycket i skog och mark kan det vara en god idé att vaccinera sig mot TBE. TBE är en fästingburen sjukdom, som kan orsaka svåra besvär. Fästingar som bär på TBE finns i större koncentrationer i vissa områden, men ett skydd mot TBE är bra även i områden med färre fall. Den senaste tidens mildare klimat gör att fästingar finns i naturen på fler ställen och under betydligt längre tid.