Okategoriserade

Snabbfakta om åderbråck

Åderbråck innebär att venerna utvidgas och därmed syns betydligt tydligare. Det blir som upphöjningar i huden där venerna ligger. Det är inte farligt man kan både upplevas obehagligt och mindre estetiskt. 

Symtom

Klassiska symtom på att du har åderbråck är att du har trötta eller tunga ben. De kan även vara svullna. Vissa får till och med kramper i benen under natten eftersom man då ligger så stilla med benen under längre tid. 

Vad innebär det?

I det fall som venklaffarna inte kan fylla sin funktion till fullo, och därmed stängas, uppstår åderbråck. Därmed kommer blodet inte att rinna till hjärtat i lika stor omfattning som tidigare och istället skapa vener med större mängde blod. Därmed kommer dessa vener att sakta men säkert vidgas och skapa de symtom och utseende som karaktäriserar åderbråck. 

Vilka får det?

Åderbråck har framförallt två orsaker. För det första handlar det om ärftlighet. Risken att få åderbråck är därmed större om någon av dina föräldrar har det. Den andra orsaken är ålder samt stillasittande. Det är exempelvis vanligare att en person som har ett stillasittande liv eller har fetma. Ännu en orsak är graviditet då en graviditet påverkar kroppen på en rad olika sätt 

Hur får jag diagnosen?

Om du har svullnader på benen, är ovanlig trött i dem eller av annan orsak tror att du har fått åderbråck kan du uppsöka läkare. En första bedömning kan ske och anser läkaren att en djupare analys behöver genomföras kan bland annat duplexsonografi ske. Beroende på dess omfattning kan läkaren sedan ordinera olika slags behandling. Det finns även laserbehandling och operation som åtgärd vid större problem. 

Är det farligt?

Nej, åderbråck i sig själv är inte farligt. Däremot bör det alltid behandlas då det väldigt sällan bara försvinner utan behandling. Svår åderbråck kan däremot öka risken för stora störningar av den normala blodcirkulationen. Man kan därmed få eksem, bensår, och smärtsamma sår. 

I värsta fall kan det leda till lungembolism. Men detta sker mycket sällan i Sverige då behandling kan sättas in i ett tidigt stadie. 

Hjälper kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor är ett enkelt och effektivt hjälpmedel för att minska symtom från åderbråck. Det kan även användas förebyggande för att därmed minska risken at det ska utvecklas. Överlag är motion, rörelse, god kost och låg fetma fördelar. Det är därmed samma råd som ges för att minska risken för en rad sjukdomar. Men för dig som fått åderbråck är det extra viktigt att just sätta fokus på benens rörelse och att hitta lösningar som gör att du inte sitter för länge stilla.